[...] wskazuje, że wiele osób szuka tanich zamienników droższych napojów. Podsumowanie Wcale nie jest powiedziane, iż podatek cukrowy przyczyni się do poprawy stanu zdrowia oraz redukcji otyłości u ludzi. Całkiem możliwe, iż osoby dotychczas wybierające napoje słodzone poszukają tańszych alternatyw. Ponadto otyłość spowodowane jest ogółem niezdrowych [...]
Z treningami dwa razy dziennie nie mamy do czynienia w przypadku większości trenujących. Z reguły na przeszkodzie stoją obowiązki związane z pracą/edukacją i/lub rodziną. Jednak w niektórych dyscyplinach sportu, zwłaszcza w przypadku poważniejszego do nich podejścia, niezbędne/zalecane są treningi wykonywane dwa razy dziennie. Ochrona stawów Dla [...]
[...] anaboliczne. Oczywiście możemy/powinniśmy wtedy odpowiednio zredukować ilość węglowodanów, które tradycyjnie spożylibyśmy w okresie potreningowym. Czy zatem podczas okresu redukcji warto stosować gainer? Dla większości osób może to być dobre rozwiązanie. Jedyne wykluczenia, kiedy nie włączałbym gainera do okresu redukcji, byłby czas stosowania [...]
Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] krwi oraz zwolnionym tempem bicia serca odnotowano spadek ilości testosteronu oraz estradiolu. Estradiol wrócił do wartości wyjściowych po 3-4 miesiącach po wyjściu z redukcji, niestety testosteron już nie odnotowano spadek ilości hematokrytu i hemoglobiny, a to oznacza mniejszą moc i wydolność w pracy, szczególnie długotrwałej. odnotowano [...]
[...] wykonując interwały. U niektórych osób efekt będzie występował, u innych nie, ale przecież interwały wcale do tego nie służą! Trening FBW lub dzielony nie są narzędziem do redukcji tkanki tłuszczowej, czego cytowany eksperyment jest dobitnym dowodem. W ciągu czterech tygodni zawodnicy nie pozbyli się nawet 0,5 kg — tak naprawdę stali w miejscu. [...]
Diety oparte o dostarczanie produktów roślinnych zyskują coraz większą popularność. Bez wątpienia stosowanie tego rodzaju rozwiązań przynosi określone korzyści, ale także zagrożenia (np. ryzyko wystąpienia określonych niedoborów żywieniowych). Jeśli rozpatrujemy potencjał diet wegańskich w kontekście zwalczania zespołu metabolicznego i jednej z [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
Chociaż mogłoby się wydawać, że proces redukcji tkanki tłuszczowej wiąże się po prostu z ograniczeniem spożycia pokarmu, które wywołuje postępujący ubytek tkanki tłuszczowej, to w rzeczywistości sytuacja jest bardziej skomplikowana. Okazuje się bowiem, że niedobór energii w diecie niesie za sobą szereg konsekwencji metabolicznych oraz endokrynnych [...]
[...] wierzą np. że aromatyzujące SAA (np. anapolon, testosteron, metanabol) przyczyniają się do zatłuszczania ciała, a pochodne DHT (winstrol, oxandrolone, masteron) sprzyjają redukcji. Niestety, to nieprawda. To, czy będziesz „ulany” czy „docięty” jest uwarunkowane dietą i aktywnością fizyczną (co ma wpływ na gospodarkę hormonalną). W czasach [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
Można powiedzieć, że życie kulturysty jest dość monotonne, bo swoje przygotowania dzieli w na dwa główne etapy, które wielokrotnie powtarza, a są nimi: masa, redukcja (rzeźba). Beta alanina Jej suplementacja ma uzupełnić poziom karnozyny w mięśniach i co ciekawe, czyni to lepiej niż sama karnozyna. Optymalizacja poziomu karnozyny w mięśniach [...]
„Musisz jeść pięć posiłków dziennie” Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów dotyczących diet stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i [...]
Na ten temat krąży wiele nieprawdziwych informacji, większość ludzi nie chce czytać badań i fachowych opracowań, czerpią wiedzę z filmów publikowanych w sieci, w których jakość większości danych pozostawia wiele do życzenia. W opracowaniu w sposób syntetyczny przedstawię najważniejsze fakty i mity dotyczące „spalania” tłuszczu. Co zapamiętać? [...]